erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22939
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22939

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, gelegen op de hoek van een huizenreeks, met links de tuin, met enkele fraaie bomen, afgesloten door een gesmeed ijzeren hek op een laag muurtje. Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een arduinen plint; licht verhoogde begane grond; houten kroonlijst op klossen. Getoogde vensters in een geriemde arduinen omlijsting met diamantkopsluitsteen; rechthoekige houten erker met bekronend gietijzeren hek. Getoogde deur als de vensters.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadstuin

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22939 (Geraadpleegd op )