erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
22941
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22941

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant hoekhuis in neoclassicistische stijl. Breedhuis van drie en vijf traveeën en een afgeschuinde hoek van één travee, en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met lijstgevels op een arduinen plint. Boven de hoektravee een vierkante, torenachtige gevelverhoging met arduinen oculus onder koepeldak (leien). Arduinen kordons, en hoekstenen aan de hoektravee; houten kroonlijst op klossen. Getoogde vensters met arduinen hoekstenen en diamantkopsluitsteen; rechthoekig balkon met gietijzeren hek in de hoektravee. De muuropeningen der benedenverdieping zijn getoogd en voorzien van een vlakke arduinen omlijsting met sluitsteen; rolluikkasten aan de vensters; een gesmeed ijzeren poort en dito deur.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22941 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.