erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22942
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22942

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl, met tuin aan de linker zijde, afgesloten door een ijzeren hek tussen arduinen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een arduinen plint; licht verhoogde begane grond. Middenrisaliet van één travee, bekroond met een klein, driehoekig fronton met oculus; arduinen parement met schijnvoegen op de benedenverdieping; houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters in een geriemde arduinen omlijsting met kordon vormende lekdrempels; centraal rechthoekig balkon met ijzeren hek en zware consoles met dropmotief. Rechthoekige deur met oorspronkelijk houtwerk voor uitgewerkte vleugeldeur.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadstuin

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22942 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.