Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Sint-Truiden

• Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis, gelegen op de hoek van de C. Cartuyvelsstraat; imposant gebouw van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen lijstgevel op een kalkstenen plint; verhoogde begane grond. Vierde, vijfde en zesde travee uitgewerkt als risaliet. Rechthoekige vensters in een licht uitspringende, kalkstenen omlijsting; de vensters der eerste en tweede bouwlaag waren voorheen beluikt (bewaarde duimen). Rechthoekige deur in een gelijkaardige omlijsting; oorspronkelijk houtwerk en fraaie gietijzeren waaier; hardstenen pui met dubbele steektrap, voorzien van een mooi gesmeed ijzeren hek met initialen M.V. Zijgevels met aandaken.