Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl, gelegen op de hoek van de Rijschoolstraat. Breedhuis van drie en twee traveeën en afgeschuinde hoek van één travee, en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (kunstleien) met oeils-de-boeuf, gedateerd 1902 door middel van geglazuurde tegels in een paneel der erker.

Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Ornamenten van arduin en witte, geglazuurde bakstenen (voornamelijk muurbanden, boogstenen). De gevel aan de Rijschoolstraat heeft een verhoogde getrapte top boven de tweede travee, de laatste travee aan de Stapelstraat heeft een tuitvormige bekroning; op de hoektravee, een opengewerkte, vijfzijdige erker met spits (kunstleien). Voornamelijk rondboogvormige, gekoppelde vensters, aangepast op de begane grond; rechthoekig balkon met gebogen gietijzeren hek. Rondboogdeur met gestrekte houten tussendorpel.