erfgoedobject

Huis De Zoutkist

bouwkundig element
ID: 22968   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22968

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Zoutkist
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is aangeduid als beschermd monument Huis De Zoutkist
  Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997

Beschrijving

Zogenaamd huis "De Zoutkist", gebouw met complexe vorm, opgetrokken op de ruïne van de voormalige Zouttoren, ook zogenaamd "Crayennest", een toren van de middeleeuwse stadsomwalling, gelegen tussen de Staepelpoort en Comisgaet; de naam is ontleend aan de zoutziederij, die achter de toren was gelegen.

Het huidig gebouw bestaat uit een rechthoekige, torenachtige constructie van twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), met links een gedeelte van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met blinde voorgevel, en een haaks gedeelte onder lessenaarsdak (mechanische pannen) tegen de achtergevel. Witgekalkte, bakstenen gebouwen met gepikte plint. Het eerst genoemde gedeelte is voorzien van een rechthoekig venster onder houten latei, en een rechthoekige, kalkstenen deur. In de achter- en linker zijgevel bleef het stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen bewaard. Het haakse gedeelte, gelegen aan de Gootstraat is vrijwel volledig recent. In de oostgevel bleven de vlechtingen van een vroegere dakhelling bewaard; kalkstenen rondboogpoortje in een rechthoekige, verankerde omlijsting met negblokken (tweede helft 17de eeuw). Langsheen deze gevel liep de voor kort verdwenen wallesteeg, een gekasseide steeg, die de Gootstraat met de vestingmuur verbond.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

 • Is deel van
  Tiensevest
  Tiensevest (Sint-Truiden)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Huis De Zoutkist [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22968 (Geraadpleegd op 25-05-2019)