erfgoedobject

Herenhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
22969
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22969

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl, gelegen op de hoek met de Kazernevest. Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit eind 19de, begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op arduinen plint; licht verhoogde begane grond. Linker risaliet, bekroond met een torenachtig schilddakje met attiek, oeil-de-boeuf en vorstkam; op de rechterhoek, geringde driekwartzuil onder het pseudo-spietorentje met peervormige bekroning. Arduinen banden; twee panelen met tegelmozaïeken in borstwering en boogveld van het rechtse venster. Rechthoekige vensters en deur in een arduinen omlijsting van verschillende vorm, rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek. Blinde zijgevel met rondbooglisenen en gekleurde bakstenen muurbanden.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22969 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.