erfgoedobject

Drie burgerhuizen

bouwkundig element
ID
22971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22971

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Drie rijhuizen in de Ursulinenstraat, die thans deel uitmaken van het grootwarenhuis, Stapelstraat 22. Respectievelijk vier, één en zes traveeën met twee en een halve, drie en een halve, en drie bouwlagen; het middelste dateert uit eind 18de eeuw, de andere uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Het eerste huis heeft een gecementeerde, bakstenen lijstgevel en is voorzien van rechthoekige vensters in gecementeerde omlijstingen.

Het tweede huis is eveneens gecementeerd, doch vertoont rechthoekige vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting, op de tweede bouwlaag met een geprofileerde druiplijst afgewerkt.

Het derde huis heeft een neoclassicistische bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in een geriemde arduinen omlijsting met versierde sluitsteen en doorlopende lekdrempels; twee rechthoekige balkons met gietijzeren hek.

De begane grond van de hele reeks is op een identieke, doorlopende manier aangepast.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoekhuis

 • Is deel van
  Stapelstraat

 • Is deel van
  Ursulinenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22971 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.