Gemeentehuis van Ruisbroek

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Puurs-Sint-Amands
Deelgemeente Ruisbroek
Straat Ruisbroek-Dorp
Locatie Ruisbroek-Dorp 51A, Puurs-Sint-Amands (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Puurs (actualisaties: 23-10-2006 - 23-10-2006).
  • Adrescontrole Puurs (adrescontroles: 09-10-2006 - 09-10-2006).
  • Inventarisatie Puurs (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Ruisbroek

Deze bescherming is geldig sinds 23-02-1983.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Ruisbroek

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden museum "De Bres", ingericht als herinnering aan de overstroming van 1976 (zie gedenksteen); gelegen in de as van de Kerkstraat, op de splitsing van Ruisbroek-Dorp en Gansbroekstraat.

Neoclassicistisch vrijstaand gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien tentdak met houten kroonlijst op modillons, bekronende windwijzer, opgericht in 1839 naar ontwerp van F. Berckmans (zie gevelsteen). Symmetrische, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met gebruik van arduin voor puilijst en kordons. Benedenverdieping met imitatievoegen en rondboogarcade, aan voorzijde opengewerkt tot portiek.

Voorts rechthoekige bovenvensters, aan voorgevel in geprofileerde omlijsting onder gestrekte waterlijst, in benadrukte middentravee met uitgewerkte bekroning (gemeentewapen (?) tussen liggende voluten) en arduinen balustrade. Rechthoekige deur onder rondbogig bovenlicht met houten roeden (bloemmotief), geflankeerd door rondboognissen met gedenkstenen.

Bron: De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1995

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ruisbroek-Dorp

Ruisbroek-Dorp (Puurs-Sint-Amands)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.