Gemeentehuis van Ruisbroek

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden museum "De Bres", ingericht als herinnering aan de overstroming van 1976 (zie gedenksteen); gelegen in de as van de Kerkstraat, op de splitsing van Ruisbroek-Dorp en Gansbroekstraat.

Neoclassicistisch vrijstaand gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien tentdak met houten kroonlijst op modillons, bekronende windwijzer, opgericht in 1839 naar ontwerp van F. Berckmans (zie gevelsteen). Symmetrische, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met gebruik van arduin voor puilijst en kordons. Benedenverdieping met imitatievoegen en rondboogarcade, aan voorzijde opengewerkt tot portiek.

Voorts rechthoekige bovenvensters, aan voorgevel in geprofileerde omlijsting onder gestrekte waterlijst, in benadrukte middentravee met uitgewerkte bekroning (gemeentewapen (?) tussen liggende voluten) en arduinen balustrade. Rechthoekige deur onder rondbogig bovenlicht met houten roeden (bloemmotief), geflankeerd door rondboognissen met gedenkstenen.

Auteurs: Steyaert, Rita