erfgoedobject

Herenhuis Villa De Raam

bouwkundig element
ID
22983
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22983

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai herenhuis - thans school -, gelegen op de plaats van het voormalige refugiehuis van de abdij van Terbeek; ruim, doch verwilderd park, met enkele mooie oude bomen, aan de straatzijde afgesloten door een laag muurtje met een gesmeed ijzeren hek; in het park is de bouw van nieuwe lokalen aan de gang.

Dubbelhuis van elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien) met klokkenruitertje boven de derde travee, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een gepikte plint; onder de houten kroonlijst zijn de steigergaten gevuld met medaillons (mascaronmotief). Rechthoekige vensters in een vlakke, geriemde omlijsting van stuc; de benedenvensters schijnen van hardsteen te zijn, en zijn voorzien van persiennes; bewaarde stolpramen met bovenlicht en afgeronde binnenhoeken; inzwenkende panelen van stuc boven de lateien. Twee rechthoekige deuren in een geriemde, hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk met fraaie ijzeren roedeverdeling en glas van verschillende soorten en kleuren; de linker deur is voorzien van een glazen marquise. Gelijkaardige achtergevel. Zijgevels afgewerkt met aandaken en vlechtingen; gesmeed ijzeren muurankers; twee oculi in de top.

Tegen de linker zijgevel is een houten wintertuin aangebouwd.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadstuin van Villa De Raam

  • Is deel van
    Zoutstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Villa De Raam [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22983 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.