erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
23001
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23001
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

L-vormige hoeve uit de 19de eeuw, thans buiten bedrijf en in gebruik als opslagplaats; gelegen aan de straat.

Ten zuiden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een hoge bakstenen stoel en gepikte plint; de drie rechtse traveeën zijn onderkelderd. Een getralied venster en twee bolkozijnen; een lage deur met trapje. Op de achtergevel bleven alleen de drie linker traveeën in leembouw (met gepikte timmer) bewaard; de rest van de gevel is versteend; twee zoldervenstertjes, een getralied bolkozijn en een deur met klein bovenlicht. Kunstleien beschieting der westelijke zijgevel, die voorzien is van een grotendeels versteend aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Ten oosten van het woonhuis, iets hoger opgetrokken stal onder zadeldak (Vlaamse pannen), grotendeels versteend; de gevels gaan schuil achter de haakse vleugels. De haakse oostvleugel omvat de stal en de dwarsschuur, samen drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen en bakstenen vullingen op een gepikte plint. Lage staldeur en tot de dakrand reikende schuurpoort in een uitspringend gevelgedeelte. Haaks op de zuidvleugel, recente bakstenen stal onder zadeldak.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve in L-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23001 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.