erfgoedobject

Pastorie van Kortenbos

bouwkundig element
ID
23002
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23002

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van Kortenbos
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Kortenbos
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Kortenbos: omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand huis met een voortuintje, van de straat afgesloten door een laag gietijzeren hekje. Breedhuis van het dubbelhuistype, zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder steil zadeldak (kunstleien), door middel van muurankers gedateerd 1730.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel; cementering uit de tweede helft van de 19de eeuw met gecementeerde ornamenten in neoclassicistische stijl; gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting; de benedenvensters, die voorheen beluikt waren, en de rechthoekige deur schijnen voorzien te zijn van een hardstenen omlijsting. De twee rechtse traveeën zijn anders opgevat; twee recentere vensters onder metalen I-balken. Achtergevel van witgekalkte baksteen op een gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen in een gecementeerde omlijsting; rechthoekige houten zoldervenstertjes. Gecementeerde zijgevels met aandak; rechthoekige vensters.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

De cementering van de voorgevel werd vernieuwd tot een egale witte bepleistering (controle mei 2015).
Auteurs : Verwinnen, Katrien
Datum:

Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Kortenbos


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Pastorie van Kortenbos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23002 (Geraadpleegd op )