Pastorie van Kortenbos

Gemeente Sint-Truiden

• Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van Kortenbos

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Dorpskern Kortenbos

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Kortenbos: omgeving

Beschrijving

Alleenstaand huis met een voortuintje, van de straat afgesloten door een laag gietijzeren hekje. Breedhuis van het dubbelhuistype, zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder steil zadeldak (kunstleien), door middel van muurankers gedateerd 1730.

Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel; cementering uit de tweede helft van de 19de eeuw met gecementeerde ornamenten in neoclassicistische stijl; gesmeed ijzeren muurankers. Rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting; de benedenvensters, die voorheen beluikt waren, en de rechthoekige deur schijnen voorzien te zijn van een hardstenen omlijsting. De twee rechtse traveeën zijn anders opgevat; twee recentere vensters onder metalen I-balken. Achtergevel van witgekalkte baksteen op een gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen in een gecementeerde omlijsting; rechthoekige houten zoldervenstertjes. Gecementeerde zijgevels met aandak; rechthoekige vensters.

Aanvullende informatie

De cementering van de voorgevel werd vernieuwd tot een egale witte bepleistering (controle mei 2015).

Verwinnen, Katrien (15-05-2015 )