erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
23006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23006
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Leegstaande en vervallen, gesloten hoeve, uit de 19de eeuw, gelegen te midden van de weilanden, en door een gekasseide oprit met de straat verbonden. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom het rechthoekige, gedeeltelijk gekasseide erf.

Ten westen, rechthoekige houten inrijpoort met links een stal en rechts het bakhuis; versteende vakwerkbouw.

Ten zuiden, woonhuis en stal van zes traveeën; overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een verhoogde bakstenen stoel; niet zichtbare timmer in de noordgevel; kleine vensters van verschillende vorm en vier deuren. De zuidgevel heeft twee houten kozijnen (beluikt), twee beluikte bolkozijnen, en een deur met smal bovenlicht.

De noordvleugel omvat de lage, grotendeels versteende varkensstallen. Ten oosten, dwarsschuur in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen; tot de dakrand reikende schuurpoort; de westgevel gaat grotendeels schuil achter aangebouwde stallingen, eveneens in leembouw. Verlenging van de oostvleugel naar het zuiden toe, door middel van een recenter, bakstenen gebouw.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23006 (Geraadpleegd op )

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.