Begijnenhuis Torenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis Torenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Sint-Truiden
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Torenhuis", mogelijk vroeger de woning der grootmeesteres. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), aan de linkerzijde geflankeerd door een octogonaal traptorentje met ingesnoerde spits (leien) en een lange ingangsvleugel van één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); door middel van muurankers gedateerd 1619. Beschilderd, bakstenen gebouw op een gepikte plint. Gesmeed ijzeren muurankers. Gevelsteen met wapenschild van de familie van Alsteren, initialen A T en jaartal ..19. De puntgevels van het woonhuis zijn afgewerkt met aandaken en vlechtingen. Rechthoekige bakstenen vensters met recent kalkstenen (?) kruis; dubbele ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag; twee houten zolderluiken in de geveltop. Het traptorentje is voorzien van kleine, houten kozijnen. In de ingangsvleugel, verankerde rondboogdeur in een beschilderde, natuurstenen omlijsting met negblokken en kwarthol profiel. Rechthoekige, houten vensters in de achtergevels; ontlastingssysteem als in de voorgevel.