Conventhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Conventhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Sint-Truiden
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Reeks identieke breedhuizen van het dubbelhuistype, vier traveeën (nummer 40: vijf) en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen), van 1780. Witgekalkte (op nummer 38 na) bakstenen gebouwen op een kalkstenen plint; gesmeed ijzeren muurankers. Getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen en uitgespaarde zwikken. Gelijkaardige deuren met kalkstenen tussendorpel en getralied, waaiervormig bovenlicht. Nnummer 40 heeft in de laatste travee een getoogd bakstenen deurtje met een getoogde nis erboven. De achtergevels hebben dezelfde ordonnantie op de benedenverdieping; op de tweede bouwlaag, getoogde vensters in een bakstenen omlijsting; getoogde zoldervenstertjes.

De conventhuizen vertonen intern eenzelfde structuur, met name gevormd door een dwarse hal, die twee ruimtes (één travee breed) links vooraan en achteraan scheidt van een traphal (één travee) met kleine ruimte (één travee) ernaast aan de rechterzijde vooraan, en een groot vertrek (twee traveeën) achteraan.