Begijnenhuis

Gemeente Sint-Truiden

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof

is deel van de bescherming als monument Begijnhof

is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Begijnhof van Sint-Truiden

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

Beschrijving

Breedhuisje van het enkelhuistype, aanleunend bij de begijnhofhoeve, drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), met gevelordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern uit de eerste helft van de 18de eeuw. Witgekalkt bakstenen gebouw. De gevelsteen op de zijgevel bevond zich oorspronkelijk boven de ingang van de kapel van Staaien (zie aldaar) en werd naar hier overgebracht toen de kapel in puin viel; wapenschild van George Louis de Berghes, prins-bisschop van Luik, met devies DEUS VOLUIT, en jaartal 1728.