Parochiekerk Sint-Laurentius

Gelegen binnen de voormalige slotgracht en omgeven door het kerkhof.

Zaalkerk met voorstaande westertoren van 1649 met resten van de romaanse onderbouw (12de eeuw); rechthoekig schip van vier traveeën, twee westelijke traveeën van 1769, twee oostelijke traveeën met koor (rechte travee en vlakke koorsluiting) van 1850; ten zuiden en ten noorden sacristieën van 1938. Volledig afgebrand in 1965 (op sacristieën na) en onmiddellijk hersteld.

Baksteenbouw met gebruik van hardsteen voor omlijstingen, hoekblokken en plint, naast mergelsteen voor de kroonlijst.

Massieve westertoren op hardstenen plint met korte steunberen en hardstenen hoekbanden op de westelijke hoeken. Geprofileerde hardstenen rondboogdeur met ovale sluitsteen en gestrekte houten tussendorpel en waaier; ter halverhoogte een radvenster; twee rondboogvormige galmgaten onder de mergelstenen kroonlijst op noord-, west- en zuidzijden; ingesnoerde zes kantige torenspits (kunstleien).

Sobere behandeling van schip en koor: hardstenen plint, hardstenen rondboogvensters met negblokken en mergelstenen kroonlijst. Zadeldak (kunstleien) op schip en koor.

Totaal vernieuwd interieur: muurschildering van R. van de Eycken op de muren van portaal en schip, muurnissen onder de vensters, houten zoldering.

Mobilair: Talrijke beelden gingen tijdens de brand van 1965 verloren, met uitzondering van: Onze-Lieve-Vrouw met Kind, lindehout, Mechels werk (16de eeuw); Kruisbeeld, hout (18de eeuw).

Grafkruisen uit de 17de eeuw ingemetst in de kerkhofmuur.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975, in Kunst en Oudheden in Limburg, Hasselt, 1975, p. 31.
  • GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 22.

Aanvullende informatie

In 1769 werd de kerk, op de toren na herbouwd door de tiendenheffers, de abdij van Averbode en de abdij van Sint-Truiden. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Grégoir Godissar (1708-1780), lekenbroeder in de abdij van Averbode. Het grondplan vertoont veel gelijkenissen met de Sint-Ambrosiuskerk van Rummen.

• MEUKENS M. 2020: Leven en werk van Grégoire Godissar (1708-1780), lekenbroeder-architect van de abdij van Averbode, onuitgegeven masterscriptie, Universiteit Antwerpen, Faculteit Ontwerpwetenschappen, Erfgoedstudies, 70-73.