erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 23075   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23075

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, met klein erf aan de achterzijde, gelegen aan de straat. Woonhuis van acht traveeën en dienstgebouwen van zeven traveeën, twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), te situeren in de eerste helft van de 19de eeuw.

Lichtblauwgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Getoogde vensters met verankerde boog, kalkstenen lekdrempels; luiken aan de benedenvensters van het woonhuis. Rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting; geprofileerde omlijsting voor de woonhuisdeur.

Het dienstgebouw, rechts aansluitend op het woongedeelte, omvat stal en dwarsschuur: baksteenbouw, gedeeltelijk vernieuwd, onder zadeldak (Vlaamse pannen).

In de achtergevels bleef de oude kern in stijl- en regelwerk, deels met bakstenen, deels met lemen vullingen, bewaard. Interessant volumespel door aanbouwsels en kleine aanhorigheden onder daken met Vlaamse pannen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23075 (Geraadpleegd op 29-05-2020)