erfgoedobject

Kapel van de Spikboom

bouwkundig element
ID
23076
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23076

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Kapel van de Spikboom", Onze-Lieve-Vrouwekapel, uit de 18de eeuw (?), gelegen op het kruispunt Tomstraat-Vliegveldlaan, en geflankeerd door twee linden; de "spikboom" of meidoorn waaraan het kapelletje zijn naam dankt stond tegen de zijgevel van de ertegenover gelegen hoeve. De kapel wordt reeds vermeld in 1467 in verband met de slag van Brustem.

Rechthoekig grondplan. Witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gepikte plint. Pannen zadeldak met luifel boven de voorgevel.

Westelijke voorgevel met getoogde vleugeldeur, geflankeerd door twee rechthoekige, getraliede venstertjes. Klein muurkapelletje onder de luifel.

  • FRERE J., De Joriskapel; 't Kapelleke van de Spikboom , in Maandelijksch bulletijn der vereniging tot behoud van natuur- en stedenschoon, 9, 1930, p. 73-74.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van de Spikboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23076 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.