erfgoedobject

Gemeentehuis van Ordingen

bouwkundig element
ID
23086
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23086

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Ordingen. Alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak (kunstleien); eclectische stijl van de tweede helft van de 19de eeuw met gebruik van traditionele en classicistische elementen.

Verankerde baksteenbouw met verwerking van arduin voor de plint en de omlijstingen. Noordelijke voorgevel met verhoogde middentravee uitlopend op een trapgeveltje met rondboogvenster boven een casement met verweerd opschrift; overstekende steekboogfries op kleine kraagstenen. Steekboogvensters in geriemde omlijsting met trapezoïdale sluitsteen met druiplijstje. Gelijksoortige deur. Twee zijtrapgevels, met een steekboogvenster per bouwlaag en rondboogvenstertje in de geveltop.

Haaks op de achtergevel, recent schoolgebouw.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Ordingen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23086 (Geraadpleegd op )