Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Zogenaamd "Poorthuis" restant van een omgracht complex (schans?); het verloop der grachten is nog duidelijk waarneembaar in het terrein. Een haag sluit het perceel af aan de straatzijde, en een gekasseide weg loopt tot aan het vrij hoog gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen) op uitgesneden houten modillons, uit de 19de eeuw. De zuidoostgevel is in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen; dubbel ankerbalkgebint; twee houten kozijnen, enkele kleinere venstertjes en een aangepast venster op de eerste bouwlaag. De noordwestgevel werd in 1928 in baksteenbouw vernieuwd. De noordoostelijke zijgevel behield zijn vakwerkconstructie met vullingen van in de zon gedroogde stenen; recenter, bakstenen aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Zuidoostelijke zijgevel met pannen beschieting; drie aangebouwde traveeën waarvan twee in leembouw, onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)