Pastorie van het begijnhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Pontstraat
Locatie Pontstraat 50, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Begijnhof: pastorie

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van het begijnhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beschrijving

Voormalige pastorie van het begijnhof; de slechts deels uitgevoerde plans van Modeste de Noyette voor de neogotische ingangspoort van het begijnhof (1874), voorzagen een gevelaanpassing (of volledige wederopbouw?) in neogotische stijl. Traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 (volgens archiefstukken) met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw. In zijn huidige vorm, dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met twee dakvensters onder afgesnuit zadeldakje. Verankerde voorgevel op een gerestaureerde sokkel van zandsteen. Rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde hoek- en negblokken van zandsteen, tweeledige bovendorpels onder ontlastingsboogjes van een rollaag wijzend op de vroegere kruiskozijnen; beluikte benedenvensters. Bewaarde 17de-eeuwse modillons met diamantkopversiering onder de uitstekende dakrand. Régence schouderboogdeur in een arduinen omlijsting met riem en kwarthol beloop op neuten; typische ornamenten in de sluitsteen en de zwikken; getoogde druiplijst met gestrekte uiteinden; houten tussendorpel en gesmeed ijzeren waaier. Achteraan, lange haakse aanbouw van twee verdiepingen onder zadeldak (kunstleien), met ten oosten tuitgevel, afgewerkt met muurvlechtingen, vermoedelijk eveneens te situeren in de tweede helft van de 17de eeuw. Zeer gesloten noordgevel (zichtbaar vanuit de Dedekerstraat) en opengewerkte witgekalkte zuidgevel (deels zichtbaar vanuit het Begijnhof) in traditionele bak- en zandsteenstijl; rechthoekige vensters met bewaarde hoek- en negblokken, ontlastingsboogjes wijzend op de vroegere kruiskozijnen. Ten zuiden, aanleunende lagere aanbouw, eveneens met nok loodrecht op het hoofdgebouw. Oostgevel van één travee onder een driehoekig fronton met oculus (eind 18de eeuw tot 19de eeuw).

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Pontstraat

Pontstraat (Aalst)

maakt deel uit van Sociale woonwijk Oud Begijnhof

Anna Snelstraat 3-17, Begijnhof 1-53, 2-52, Pontstraat 50, 50B, 52-56 (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.