Pastorie van het begijnhof

• is aangeduid als beschermd monument Begijnhof: pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van het begijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk Oud Begijnhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof

Beschrijving

Voormalige pastorie van het begijnhof; de slechts deels uitgevoerde plans van Modeste De Noyette voor de neogotische ingangspoort van het begijnhof (1874), voorzagen een gevelaanpassing (of volledige wederopbouw?) in neogotische stijl.

Traditioneel gebouw van bak- en zandsteen van 1676 (volgens archiefstukken) met aanpassingen uit midden 18de eeuw en de 19de en 20ste eeuw. In zijn huidige vorm, dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met twee dakvensters onder afgesnuit zadeldakje. Verankerde voorgevel op een gerestaureerde sokkel van zandsteen. Rechthoekige vensters met kwarthol geprofileerde hoek- en negblokken van zandsteen, tweeledige bovendorpels onder ontlastingsboogjes van een rollaag wijzend op de vroegere kruiskozijnen; beluikte benedenvensters. Bewaarde 17de-eeuwse modillons met diamantkopversiering onder de uitstekende dakrand. Régence schouderboogdeur in een arduinen omlijsting met riem en kwarthol beloop op neuten; typische ornamenten in de sluitsteen en de zwikken; getoogde druiplijst met gestrekte uiteinden; houten tussendorpel en gesmeed ijzeren waaier. Achteraan, lange haakse aanbouw van twee verdiepingen onder zadeldak (kunstleien), met ten oosten tuitgevel, afgewerkt met muurvlechtingen, vermoedelijk eveneens te situeren in de tweede helft van de 17de eeuw. Zeer gesloten noordgevel (zichtbaar vanuit de Dedekerstraat) en opengewerkte witgekalkte zuidgevel (deels zichtbaar vanuit het Begijnhof) in traditionele bak- en zandsteenstijl; rechthoekige vensters met bewaarde hoek- en negblokken, ontlastingsboogjes wijzend op de vroegere kruiskozijnen. Ten zuiden, aanleunende lagere aanbouw, eveneens met nok loodrecht op het hoofdgebouw. Oostgevel van één travee onder een driehoekig fronton met oculus (eind 18de eeuw tot 19de eeuw).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle