Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Gemeente Sint-Truiden

• Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Beschrijving

In 1905-1908 gebouwd aan de steenweg Sint-Truiden-Luik, ter vervanging van het afgebroken romaanse kerkje in de Sint-Jansstraat. Neogotische kruiskerk naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz.

Ingebouwde noordwesttoren, driebeukig schip van vier traveeën, transept van één travee, koor van één travee met driezijdige koorsluiting.

Baksteenbouw met verwerking van arduin, onder kunstleien zadeldaken en lessenaarsdaken, afgewolfd op het koor.

Bepleisterd, neogotisch interieur met gepolychromeerd houten spitstongewelf in middenbeuk en transept; spitsboogvormige scheibogen op zuilen met knoppenkapiteel tussen midden- en zijbeuk. Boven de zijbeuken, een houten zoldering die de dakhelling volgt. Houten straalgewelf in het koor.

Mobilair: Kruisbeeld, eik (16de eeuw); Sint-Petrus, gepolychromeerd, eik (17de eeuw); Sint-Rochus, gepolychromeerd, eik (17de eeuw); Sint-Jan-de-Doper, gepolychromeerd, eik (18de eeuw); gestoffeerd Mariabeeld, eik (18de eeuw).

Twee expositietronen, gemarmerd hout (tweede helft 17de eeuw). Biechtstoel en preekstoel, eik, Luikse Lodewijk XV-stijl (midden 18de eeuw); reeks van zes kerkbanken, eik (eerste helft 18de eeuw).

• GEUKENS D., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Limburg, Kanton Sint-Truiden, Brussel, 1977, p. 30-32.