Hoeve uit de 18de eeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve uit de 18de eeuw

Beschrijving

Zuidwestelijke vleugel van een voormalige semi-gesloten hoeve waarvan stalling en schuur verdwenen zijn, gelegen naast het kerkhof en de kerk, en daterend uit de 18de eeuw.

Deze zuidwestelijke vleugel bestaat uit het poortgebouw en het woonhuis dat thans opgesplitst is in twee woningen. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen. Poortgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Twee aandaken met muurvlechtingen. Rondbooginrijpoort met negblokken en verankerde boogsteen waarboven twee rechthoekige zoldervenstertjes.

Woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (deels Vlaamse pannen, deels mechanische pannen). Voorgevel verbouwd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw: rechthoekige vensters met arduinen boven- en onderdorpels, rechthoekige deuromlijsting op neuten; kleine steektrap. Oudere achtergevel deels uit het derde kwart van de 18de eeuw (steekboogvensters met trapezoïdale sluitsteen) deels uit het eerste kwart van de 19de eeuw (rechthoekige venster- en deuromlijstingen).