is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Martinus
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel van Kerkom met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Martinus
Deze vaststelling was geldig van tot
Zaalkerk met huidig, neoclassicistisch uitzicht, daterend van de vergroting in 1885; afgebrand in januari 1975. Alleen de buitenmuren van toren, schip en koor met de volledige sacristie bleven gespaard. Gelegen op de helling van een heuvel, binnen ommuurd kerkhof met oude grafkruisen. Oostwaarts georiënteerd koor uit het eerste kwart van de 18de eeuw.
Zaalkerk met ingebouwde westtoren. Schip van vier traveeën en koor van twee traveeën met driezijdige koorsluiting. Sacristie ten zuiden van het koor.
Baksteenbouw met verwerking van arduin. Bakstenen voorgevel op arduinen plint. Ingeschreven arduinen rondboogdeur met hoekblokken waarboven zandstenen wapenschild; arduinen oculus met hoekblokken, halverwege de toren; blinde rondboognis en rondbooggalmgaten met negblokken op iedere zijde van de toren; arduinen dekstenen en aandak (oplopende zijbeukmuren). Schip met hoek- en middenlisenen waartussen arduinen steekboogvensters met negblokken en gebogen hanenkam. Meest westelijke travee: smalle rechthoekige vensters met hoekblokken en trapezoïdale sluitsteen. Zelfde gevelordonnantie voor het koor. Sacristie ten zuiden van het koor, onder schilddak (natuurleien)
Witgeschilderd interieur: traveeën geritmeerd door pilasters, gedrukte triomfboog op pilasters met sokkel, ingediepte schacht, sterk geprofileerd kapiteel en kort hoofdgestel.
Mobilair: overluifeld kruisbeeld, eik, tegen westgevel (17de eeuw); overige beelden verwoest tijdens de brand.
Resten van portiekaltaar (tweede helft 18de eeuw). Grafsteen met ridderfiguur, kalksteen (16de eeuw), ingemetst in fraaie laat-gotische muur van het schip; grafsteen, kalksteen (17de eeuw), ingemetst in de noordelijke muur van het koor.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In het archief van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) zijn ontwerpplannen bewaard voor een orgelkast, opgemaakt door Denis (vermoedelijk Eduard), en gedateerd 14 januari 1884 en 2 januari 1885, voor een orgel van orgelmaker Van Dinter (“Van Dienter”) uit Maaseik.