erfgoedobject

Kasteel Peten-Van Halen

bouwkundig element
ID
23135
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23135

Juridische gevolgen

Beschrijving

Thans Hogere Technische School. 19de-eeuws kasteeltje op L-vormige plattegrond, met erachter een boomrijk park. De hoofdvleugel telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen.

Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw met verzorgde, neoclassicistische decoratie.

Oostgevel voorzien van getoogde vensters in een geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen; de deurtravee wordt gemarkeerd door een venster met driehoekige frontonbekroning en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting; fraai houtwerk voor vleugeldeur met panelen- en rozettenversiering.

Westgevel verticaal geritmeerd door middel van licht uitspringende, kolossale pilasters met Ionische kapitelen; guirlandefries onder de kroonlijst (penanten); uiterste twee traveeën bekroond met een afgeknotte, piramidale bedaking. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren; groot vijfde venster (tweede bouwlaag) voorzien van een glazen marquise. Uitspringende gedeelten op de begane grond, van latere datum. De zuidelijke zijgevel is eveneens van pilasters voorzien; in de eerste (blinde) travee, een paneel in lijstwerk, met een medaillon- en guirlandemotief; het bovenlicht is voorzien van een rechthoekig balkon met gietijzeren hek; aangebouwde wintertuin(?).

Ten noorden, haaks dienstgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met een torenachtige aanbouw van één travee aan het uiteinde, voorzien van een mansardedak (leien). Gecementeerde en beschilderde gebouwen met rechthoekige vensters; de toren heeft aan de zuid- en noordzijde een brede rondboogpoort, thans tot vensters omgevormd.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteelpark Peten-Van Halen

  • Is deel van
    Velm


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteel Peten-Van Halen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23135 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.