Kasteel Peten-Van Halen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Velm
Straat Halingenstraat
Locatie Halingenstraat 76, 84, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Peten-Van Halen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Thans Hogere Technische School. 19de-eeuws kasteeltje op L-vormige plattegrond, met erachter een boomrijk park. De hoofdvleugel telt zeven traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen.

Gecementeerd en beschilderd bakstenen gebouw met verzorgde, neoclassicistische decoratie.

Oostgevel voorzien van getoogde vensters in een geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen; de deurtravee wordt gemarkeerd door een venster met driehoekige frontonbekroning en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting; fraai houtwerk voor vleugeldeur met panelen- en rozettenversiering.

Westgevel verticaal geritmeerd door middel van licht uitspringende, kolossale pilasters met Ionische kapitelen; guirlandefries onder de kroonlijst (penanten); uiterste twee traveeën bekroond met een afgeknotte, piramidale bedaking. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met oren; groot vijfde venster (tweede bouwlaag) voorzien van een glazen marquise. Uitspringende gedeelten op de begane grond, van latere datum. De zuidelijke zijgevel is eveneens van pilasters voorzien; in de eerste (blinde) travee, een paneel in lijstwerk, met een medaillon- en guirlandemotief; het bovenlicht is voorzien van een rechthoekig balkon met gietijzeren hek; aangebouwde wintertuin(?).

Ten noorden, haaks dienstgebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met een torenachtige aanbouw van één travee aan het uiteinde, voorzien van een mansardedak (leien). Gecementeerde en beschilderde gebouwen met rechthoekige vensters; de toren heeft aan de zuid- en noordzijde een brede rondboogpoort, thans tot vensters omgevormd.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Velm

Velm (Sint-Truiden)

is gerelateerd aan Kasteelpark Peten-Van Halen

Halingenstraat 76 (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.