Klooster der jozefieten

Beschrijving

Thans als school ingericht. U-vormig gebouwencomplex met hoofdvleugel en zuidvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw, de anderen delen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. De gedeeltelijk geplaveide binnenplaats is door een laag muurtje met een gesmeed ijzeren hek van de straat afgesloten, en is bereikbaar langs een gesmeed ijzeren inrijhek, opgehangen tussen gecementeerde pijlers met siervaasbekroning.

Classicistisch hoofdgebouw van drie bouwlagen en zeven traveeën onder mansardedak (leien), met afgewolfde dakkapellen. Bakstenen gebouw met lijstgevel op een kalkstenen plint met getoogde keldervensters. Verhoogde begane grond. Kalkstenen hoekbanden. Middenrisaliet van drie traveeën, afgezet met kalkstenen hoekbanden. Getoogde vensters, voorheen beluikt, in een vlakke kalkstenen omlijsting met trapezoïdale sluitsteen. Drie rondboogdeuren in vlakke, kalkstenen omlijsting met neuten, imposten en sluitsteen, voorzien van een druiplijst; breed bordes, geflankeerd door zittende leeuwen. Kalkstenen kroonlijst. Gelijkaardige achtergevel, doch met recente aanbouw van één bouwlaag.

De zuidvleugel behield zijn volume met mansardedak (leien) uit de tweede helft van de 18de eeuw; aangepaste vensters. De noordvleugel is recent, doch werd in classicistische stijl opgetrokken.