erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
23138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23138

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aan een kruispunt gelegen. Bakstenen gebouw met witgekalkte erfzijdegevels onder zadeldaken (Vlaamse pannen, golfplaten boven de inrijpoort), rondom een rechthoekig, geplaveid erf.

Ten zuiden, rondbooginrijpoort in een vlakke, verankerde omlijsting van kalksteen. Woonhuis (dubbelhuistype) van één bouwlaag en zes traveeën, ten westen van het erf, op een verhoogde begane grond. Getoogde vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met sluitsteen, voorzien van een korte druiplijst; gelijkaardige deur. Enkele zolderluiken. De straatgevel is voorzien van kalkstenen keldergaten en van getoogde vensters, zoals in de erfzijdegevel, doch met luiken en diefijzers. Datering ANNO 1784 in een gevelsteen boven de druiplijst van het derde venster. Zijgevel voorzien van vier gelijkaardige vensters, en afgewerkt met een aandak en vlechtingen. Bakstenen nis met bekronend kruis in de afgeronde hoek.

Aangepaste stal (19de eeuw), thans onder plat dak, ten noorden van het erf. Ten oosten, dwarsschuur, gedeeltelijk in wit overkalkte leembouw, gedeeltelijk versteend.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23138 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.