erfgoedobject

Hoeve en dienstgebouwen

bouwkundig element
ID
23145
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23145

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve, met woonhuis uit begin 19de eeuw en volledig herbouwde dienstgebouwen van 1916. Het woonhuis heeft een voortuintje, door een laag muurtje en een hek van de straat afgesloten. Bakstenen gebouwen onder zadeldak, gegroepeerd rondom een rechthoekig, geplaveid erf.

Ten zuidoosten, rechthoekige inrijpoort onder houten latei, geflankeerd door arduinen pilasters; gevelsteen boven de poort: T.S./AN 1805 NO. Het poortgebouw is aan de rechterzijde bovenaan afgelijnd met een kalkstenen hoekband. Rechter zijgevel met aandak en vlechtingen.

Links hiervan, woonhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag. Kalkstenen hoekband aan de linker zijgevel. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen. Boven de deur der erfzijdegevel, een gevelsteen met jaartal 1805. Zijgevels met aandaken; vlechtingen en schouderstukken aan de rechter zijgevel.

Dienstgebouwen voorzien van getoogde muuropeningen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve en dienstgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23145 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.