erfgoedobject

Hoeve Waalhof

bouwkundig element
ID: 23146   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23146

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Waalhof
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 18de eeuw en 1913 (na brand). Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (mechanische pannen), gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Ten zuiden, poortgebouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Rechthoekige, getraliede vensters in vlakke kalkstenen omlijsting, op de eerste bouwlaag met sluitsteen, en oorspronkelijk beluikt; een klein venstertje met negblokken op de derde bouwlaag. Enkele gedichte steekboogvensters boven de poort. Gedrukte rondboogpoort, ingeschreven in een rechthoekige verankerde omlijsting van kalksteen, afgelijnd met een geprofileerde druiplijst. Houten kozijnraam en halfronde nis van het duifhuis in de achtergevel; naast het duifhuis, gevelsteen: A1638 / A1788. Linker zijgevel voorzien van rechthoekige kalkstenen vensters, met trapezoïdale sluitsteen op de eerste bouwlaag.

Ten westen, woonhuis (nok loodrecht op straat) van twee bouwlagen en zes traveeën op een verhoogde begane grond. Erfzijdegevel voorzien van rechthoekige muuropeningen met kalkstenen omlijstingen met trapezoïdale sluitsteen; bordes met dubbele steektrappen voor de deuren. De achtergevel werd volledig aangepast, op twee vensters na.

Ten noorden, aangepaste stallingen met enkele behouden, oorspronkelijke muuropeningen, rechthoekig in een kalkstenen omlijsting. Volledig aangepast stallingengedeelte naast de inrijpoort met een opschrift (?) op de straatgevel: O V W E R X (muurankers). Dubbele dwarsschuur ten oosten, met volledig aangepaste erfzijdegevel. Twee verankerde, kalkstenen korfboogpoorten in de buitengevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Waalhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23146 (Geraadpleegd op 20-10-2020)