Hoeve uit de 18de eeuw

Beschrijving

Gesloten hoeve, uit de 18de eeuw, door een korte gekasseide oprit met de straat verbonden; ten zuiden, achter het woonhuis, moestuin en boomgaard.

Gebouwen in overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, op verschillende plaatsen versteend, onder zadeldaken (Vlaamse pannen, mechanische voor de noordvleugel), gelegen rondom het rechthoekig erf; de oprit is over het erf doorgetrokken naar de woonhuisdeur.

Ten noorden, grotendeels versteend poortgebouw, geflankeerd door lagere varkensstallen (cementblokken), elk drie traveeën; rechthoekige inrijpoort onder houten latei en zadeldak.

Ten zuiden, woonhuis (zes traveeën) met paardenstal links (drie traveeën); de doorgang naast de woonhuisdeur is van latere datum; het dak is voorzien van een laadvenster onder afgewolfd zadeldekje; twee aangepaste vensters, een zolderluik, een woonhuisdeur met bovenlicht, en een staldeur. De achtergevel heeft een gelijkaardig laadvenster en enkele kleinere muuropeningen; het rechtse gedeelte is voorzien van bakstenen vullingen; hier is de rijke houtconstructie zichtbaar (verschillende regels).

Ten oosten, stal van vijf traveeën; de voorgevel is gedeeltelijk versteend of voorzien van bakstenen vullingen; twee zolderluiken, voorts aangepaste muuropeningen. De achtergevel is in leembouw, op een verhoogde bakstenen stoel. Versteende noordelijke zijgevel. Ten westen, dwarsschuur van drie traveeën, grotendeels versteend (cementblokken), op de latei der poort gedateerd 1765. Pannen beschieting der noordelijke zijgevel.