erfgoedobject

Hoeve Coemanswoning

bouwkundig element
ID
23150
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23150

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Coemanswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd "Coemanswoning", gesloten hoeve, met kern uit de 16de eeuw (?), gelegen in een bocht van de weg; de hoeve was oorspronkelijk bereikbaar langs een oprit over de Melsterbeek die het verloop van de weg volgde en voor de hoeve stroomde, doch die in oktober 1977 werd verlegd. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een onregelmatig gevormd, gebetonneerd erf.

Ten noorden, recente bakstenen inrijpoort onder zadeldak (Vlaamse pannen), met rechthoekige poort.

Ten noordoosten, fraai woonhuis, waarin de oude kern vrij gaaf bewaard bleef. Hoog huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil, mank zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); alleen de bovenverdieping bleef in leembouw bewaard: gecementeerd stijl- en regelwerk met lemen vullingen; overstekende verdieping (uitstekende balkkoppen, al dan niet op kraagstukken) ten opzichte van de gecementeerde, bakstenen benedenverdieping. Rechthoekige houten kozijnen, een oorspronkelijk beluikt bolkozijn op de benedenverdieping en een hoge deur met bovenlicht in een rechthoekige houten kozijn met tussendorpel. Witgekalkte en verankerde, bakstenen achtergevel. De bakstenen zuidoostelijke zijgevel is voorzien van gesmeed ijzeren muurankers onder meer S-vormige, de noordwestelijke zijgevel is volledig met klimop begroeid.

Aanleunend tegen de zuidoostgevel, recent bakstenen dienstgebouw onder zadeldak (golfplaten). Het poortgebouw wordt geflankeerd door lage stallingen in baksteenbouw, waarvan de erfzijdegevels volledig vernieuwd werden. De zuidwestelijke erfzijde wordt ingenomen door recente of vernieuwde dienstgebouwen. Ten zuiden, dwarsschuur van drie traveeën. onder zadeldak (Vlaamse pannen); overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en gedeeltelijk zichtbare, rijke houtconstructie; een schuurpoort en een lage deur.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve Coemanswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23150 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.