erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 23151   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23151

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, uit de 19de eeuw, gelegen in een klein park, afgesloten met een haag en een ijzeren inrijhek.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, kunstleien). Bakstenen gebouw op een lage, kalkstenen plint met keldergaten. Gevelgeleding door middel van hoekpilasters en een middenrisaliet, bekroond met een driehoekig fronton met hardstenen oculus, en voorzien van een torenachtig schilddakje met vorstkam. Rechthoekige vensters in een geriemde, hardstenen omlijsting met doorlopende lekdrempels; luiken op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een geriemde hardstenen omlijsting; bovenlicht met eenvoudige tracering. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Twee verlaagde (?) bijgebouwtjes van één travee en één bouwlaag aan weerszij.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23151 (Geraadpleegd op 25-10-2020)