erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
23155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23155
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de 19de eeuw. Een recent houten inrijpoortje en een muur van cementblokken sluiten het erf aan de oostzijde van de straat af.

Ten zuidwesten, stal en woonhuis; zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met geelgekalkte lemen vullingen op een zeer lage bakstenen stoel; gepikte stijlen (negen) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de derde ankerbalk en in de laatste travee tegen de zevende ankerbalk. Een zolderluik, twee aangepaste vensters, drie deuren en een aangepaste(?) poort.

Ten zuidoosten, varkensstallen van drie traveeën onder zadeldakje (Vlaamse pannen); leembouw op een zeer lage bakstenen stoel; drie deurtjes. De dienstgebouwen ten noordoosten en noordwesten zijn recentere bakstenen constructies.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23155 (Geraadpleegd op )