erfgoedobject

Hoeve met herberg

bouwkundig element
ID
23156
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23156
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met herberg op U-vormige plattegrond, uit de 19de eeuw, gelegen aan het kruispunt van de Nachtegaalstraat met een veldweg. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf.

Het woonhuis en de herberg zijn ondergebracht in de west- en een gedeelte der zuidvleugel; afgeschuinde deurtravee. De westvleugel telt vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en niet zichtbare timmer. De straatzijdegevel heeft een verhoogde bakstenen stoel, een zolderluik en vier vensters; deur in de afgeschuinde hoektravee. De erfzijdegevel heeft een bakstenen stoel en een gepikte plint; een deur.

De zuidvleugel (woonhuis-stallen-dwarsschuur) telt vijftien traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); de zuidgevel is versteend, de erfzijdegevel heeft een klein gedeelte leembouw bewaard. Haaks aansluitend op deze vleugel, ten oosten, varkensstallen onder zadeldak (Vlaamse pannen); grotendeels versteende leembouw; drie deurtjes waarvan twee gekoppeld. Ten noorden, bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met open bergruimte onder een afdak tegen de oostgevel.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met herberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23156 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.