erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 23167   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23167

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, gelegen in de weilanden, wat achteruit ten opzichte van de straat, en door een weg ermee verbonden; de westzijde van het erf, achter de varkensstallen, is afgezoomd met berken.

Ten zuiden, langgestrekt gedeelte (nok evenwijdig aan straat), bestaande uit een licht uitspringend woonhuis van drie traveeën, en links, stallingen van vijf traveeën; stijl- en regelwerk met geelgekalkte lemen vullingen voor het woonhuis, en bakstenen vullingen voor het dienstgebouw; zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Het woonhuis is voorzien van een lage bakstenen stoel en een gepikte plint; gepikte stijlen (vier), regels (twee) en tussenstijlschoren: in de eerste travee tegen de tweede ankerbalk en in de derde travee tegen de derde ankerbalk; kleine vensters en een deur. Grotendeels aangepaste muuropeningen voor het dienstgebouw.

Ten oosten, een versteende, haakse vleugel. Ten noorden, een recente bakstenen schuur onder zadeldak. Ten westen, lage, bakstenen varkensstal met kleine, open bergruimte; zadeldak (Vlaamse pannen).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23167 (Geraadpleegd op 22-10-2020)