erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 23170   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23170

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 18de eeuw (?), wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat, met een notelaar bij de ingang van het erf, en de moestuin ten noordoosten ervan.

Ten noordwesten, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen). Overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gecementeerde plint. Gecementeerde zuidoostgevel, met onderkelderde opkamer in de eerste travee; twee aangepaste vensters, een getralied bolkozijn in de opkamer, en een deur. De onderkelderde opkamer loopt door over de zuidwestelijke zijgevel naar de achtergevel (laatste twee traveeën). De achtergevel is gedeeltelijk versteend; twee vensters, een bolkozijn in de opkamer, en een deur. Pannen beschieting der zuidwestelijke zijgevel. Bakstenen parement tegen de noordoostelijke zijgevel.

Ten zuidwesten, stallen en dwarsschuur, waarvan slechts de laatste twee traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen) in stijl- en regelwerk bewaard bleven; het linkse gedeelte is versteend. Het oorspronkelijke gedeelte is voorzien van een schuurpoort en drie staldeurtjes. Aanleunend, open karrenhuis onder lessenaarsdak tegen de noordwestelijke zijgevel. Ten westen, achter het woonhuis, bakhuis van twee traveeën, in leembouw; erachter een recent dienstgebouwtje.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23170 (Geraadpleegd op 22-10-2020)