erfgoedobject

Hoeve uit de 19de eeuw

bouwkundig element
ID
23173
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23173
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Goed onderhouden, semi-gesloten hoeve uit de 19de eeuw, aan de straat gelegen; gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, gekasseid erf, dat door middel van een ijzeren poortje van de straat is afgesloten.

Ten noordwesten, woonhuis van vijf traveeën, door een druivelaar begroeid; het dak (nok evenwijdig aan straat) heeft een schild aan de noordoostzijde; overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een gepikte bakstenen stoel; enkele gedeelten zijn versteend; twee vensters, een bolkozijn, een klein zoldervenster en een deur.

Ten zuidwesten, grotendeels versteende en aangepaste stallingen waarvan het volume onder zadeldak met linker schild bewaard bleef. Ten zuidoosten, lage bakstenen varkensstallen van vier traveeën. Ten noordoosten, dwarsschuur van vier traveeën onder mank zadeldak; stijl- en regelwerk met lemen vullingen in het bovengedeelte, en bakstenen vullingen met gepikte timmer in de onderbouw; staldeur en lage poort, elk met een zolderluik erboven. Kunstleien beschieting der zuidoostelijke zijgevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoeve uit de 19de eeuw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23173 (Geraadpleegd op )