erfgoedobject

Hoeve van 1891 of 1892

bouwkundig element
ID
23175
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23175
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve, naar verluidt van 1891 of 1892, opgetrokken met gebruik van een oude timmer; gelegen op de hoek van Zepperen-Dorp met de Wellensestraat. Belangrijk element in het dorpsbeeld; een gekasseide weg in de Kapelstraat geeft achter de hoevegebouwen om, ten zuiden, toegang tot het erf; resten van de boomgaard ten zuidoosten.

Rechthoekige inrijpoort met houten latei onder zadeldekje, ten oosten van het erf, aan de zijde van de Kapelstraat; een bakstenen muurtje verbindt de poortconstructie met het woonhuis.

Ten noorden van het erf, woonhuis met afgesnuite deurtravee, vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) met linker schild; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, versteend aan de straatzijde; bakstenen stoel en gepikte plint. De straatzijde telt drie beluikte bolkozijnen en een deur met bovenlicht in de hoektravee. De erfzijdegevel heeft een uitspringend gedeelte in de eerste travee, en een onderkelderde opkamer in de laatste travee; een beluikt venster en een bolkozijn in de opkamer, twee deuren en verschillende kleine vensters in het uitspringende gedeelte.

Ten westen, varkensstallen en ten zuiden, stallen, beide versteend en laatst genoemde grotendeels aangepast; de varkensstal is voorzien van vier lage deurtjes onder houten latei. Ten oosten, dwarsschuurtje van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op een hoge bakstenen stoel; gepikte timmer. De erfzijdegevel is voorzien van aangebouwde gedeelten, de straatgevel heeft een deur en een zolderluik.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve van 1891 of 1892 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23175 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.