Witherenpastorie van de Sint-Martinusparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Tessenderlo
Deelgemeente Tessenderlo
Straat Markt
Locatie Markt 21, Tessenderlo (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Tessenderlo (actualisaties: 04-09-2007 - 05-09-2007).
  • Adrescontrole Tessenderlo (adrescontroles: 30-10-2007 - 30-10-2007).
  • Inventarisatie Tessenderlo (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Witherenpastorie van de Sint-Martinusparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Witherenpastorie van de Sint-Martinusparochie

Deze bescherming is geldig sinds 20-12-1974.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Afhankelijkheid van de abdij van Averbode, gebouwd in 1664 (confer jaartal in zijgevel) in Brabantse traditionele bak- en zandsteenstijl. Gelegen op de markt, ten oosten van de kerk; het grootste gedeelte der tuin, evenals de in 1651 gebouwde tuinmuur verdween in 1971.

Alleenstaand dubbelhuis, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), met drie afgewolfde dakkapellen op de noordzijde. Verankerd bakstenen gebouw met een gecementeerde plint. Zandstenen kruiskozijnen voorzien van negblokken en een geprofileerde neg; het onderste gedeelte was oorspronkelijk beluikt (duimen); dubbele ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag, op de eerste bouwlaag overspannen door een rollaag en een platte laag.

Zandstenen korfboogdeurtje met kwarthol profiel, negblokken, imposten en smalle sluitsteen; geprofileerde druiplijst die de boogrug volgt. Ovaal, zandstenen bovenlicht met kwarthol profiel. De achtergevel is in de derde travee voorzien van rechthoekige, geprofileerde zandstenen venstertjes; voorts zoals de voorgevel. Aangepast, bakstenen gebouw onder mank, afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de zelfde gevel). Zijgevels (hoofdgebouw) met aandaken, vlechtingen en schouderstukken met zandstenen kraagsteen en afdekking. Linker zijgevel met datering van gesinterde baksteen, twee kloosterkozijnen, een zandstenen rondboogvenster met negblokken en geprofileerd beloop onder een klein, zandstenen venstertje. Verschillende kloosterkozijnen en twee rechthoekige venstertjes in de rechter zijgevel; recent aanbouwsel.

  • DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, pagina 45.
  • EVERS J., De Witheeren-pastoors van Tessenderloo (De Zuiderkempen, 3, 1935, pagina 46-56, 65-79).

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Tessenderlo)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.