erfgoedobject

Bierhoeve

bouwkundig element
ID
23183
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23183

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bierhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamde "Bierhoeve", hoeve met losstaande bestanddelen, met kern uit eind 18de begin 19de eeuw(?), in de loop van de 19de eeuw aangepast. Achteruit gelegen ten opzichte van de straat, in een gave, boomrijke omgeving.

Woonhuis ten noordwesten van het erf; breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met duiventil en windvaan in de vorm van een jager met hond; bakstenen gebouw met door klimop begroeide voorgevel, afgelijnd met een baksteenlijst. Rechthoekige vensters met kalkstenen latei en lekdrempel, onder ontlastingsboog, beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een kalk- en zandstenen omlijsting op neuten, afgewerkt met een druiplijst. Twee aangebouwde traveeën onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.

Ten zuidwesten, stal van drie traveeën onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen); verankerd bakstenen gebouw op een gepikte plint met aangepaste muuropeningen, op de rechthoekige poort onder houten latei na (?), en een laadvenster onder schilddakje (leien) boven de tweede travee. Zijgevels met vlechtingen.

Ten noordoosten, dwarsschuur van drie traveeën; gelijkaardig volume doch slechts één muuropening, namelijk de rechthoekige schuurpoort. Volledig begroend bakhuis onder pannen zadeldakje, ten zuidoosten van het erf.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bierhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23183 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.