Molenaarshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarshuis

Beschrijving

Molenaarshuis van de Baalmolen, windmolen in 1747 opgericht, en gesloopt in 1960; hij bevond zich ten noorden van het molenaarshuis. Laatstgenoemde telt vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen), en is gedateerd 1820 door middel van baksteenkoppen in de linkerzijgevel. Verankerd bakstenen gebouw met een in 1942 gecementeerde lijstgevel (straatzijde). Getoogde en beluikte vensters; rechthoekige deur. Zijgevels met aandaken, vlechtingen en schouderstukken.

Dienstgebouw met stal en langsschuur, rechts van het woonhuis; drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen); grotendeels aangepaste muuropeningen.

• BROEDER MAX., Tessenderlo vroeger en Nu, p.333, Kasterlee, 1960.