erfgoedobject

Winkel-herberg en hoevegebouw

bouwkundig element
ID
23187
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23187
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Winkel-herberg met hoevegebouwen, van 1830 (datering in gesinterde baksteen op de rechterzijgevel). Hoekhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerd bakstenen gebouw met lijstgevel voorzien van een gecementeerde plint en dito muurbanden. Rechthoekige vensters met houten latei en strek, en kalkstenen lekdrempels, in een gecementeerde omlijsting met imitatie-negblokken; gelijkaardige deur.

Aanleunend hoevegebouw van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) tegen de linkerzijgevel; drie poorten onder houten lateien, een houten zolderluik in de eerste travee en twee ovaalronde, bakstenen oculi in de twee laatste traveeën.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel-herberg en hoevegebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23187 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.