Theresianenklooster

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Koninklijk Lyceum
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Pontstraat
Locatie Pontstraat 51, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster der Theresianen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Theresianenklooster

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

Beschrijving

Voormalig klooster der Theresianen. Heden Koninklijk Lyceum. Gedeelte van het voormalig klooster der Theresianen, die zich vanuit 's Hertogenbosch te Aalst vestigden in 1632. Na ontbinding van de orde in 1783 door Jozef II, werd een pand verkocht en tot herberg "Brug" ingericht (1785), een ander pand gebruikt voor spinhuis (1784-1794). In 1801 fungerend als tekenacademie, in 1826 voor de gendarmerie, in 1867 voor privaat onderwijs (door Coleta Deprez). De orde werd heringericht in de Hoogstraat in 1836, ter plaatse van het voormalig Annonciadenklooster. Groot gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorheen bepleisterde en beschilderde lijstgevel, vermoedelijk met traditionele kern aangepast in de 18de en de 19de eeuw. Arduinen plint en hoge afgeschuinde sokkel. Bakstenen pilasters aan het middenrisaliet. Imposante hardstenen poortomlijsting van circa midden 18de eeuw. Segmentboogvormige koetspoort in een geblokte omlijsting op neuten gemarkeerd door een omlopende halfronde lijst en een sluitsteen met doorstoken hart; flankerende overhoeks geplaatste pilasters met ingediepte schachten en gestileerde bloemmotieven met régence inslag en gegroefde kapitelen. Zware gekorniste kroonlijst met holronde uiteinden onder siervazen; tussen beide, inzwenkende cartouche onder een geprofileerde lijst en boogveld met witmarmeren opschrift ANNA/JOSEPH THERESIA. Rechthoekige vensters in vlakke natuurstenen omlijstingen met lekdrempels, beluikt op benedenverdieping (19de eeuw). Bovenvensters van de rechter travee met ontlastingssysteem met imitatie van sluitsteen (baksteen). Benedenvensters met strek. Aansluitende smallere achterbouw van twee bouwlagen onder pannen schilddak; aangepaste traditionele bak- en zandsteenbouw. Vierkante binnenplaats. Bogengalerij ten noorden, gedrongen zuilen van arduin onder rondbogen gemarkeerd door drie sluitstenen (17de eeuw ?) aanleunend bij westgevel van vermelde bijbouw. Ten zuiden en ten westen, aangepaste vleugels van twee bouwlagen in traditionele bak- en zandsteenstijl, de zuidelijke vergroot met een bijbouw onder platdak en ten oosten aansluitend bij het huis nummer 53. Achtergevel van westvleugel met duidelijk sporen van 17de-eeuwse opstand: plint, speklagen enkele hoek- en negblokken van inmiddels soms volledig aangepaste muuropeningen. Cartouche met monogram IHS. Zijtrapgevel ten zuiden. Haast ingebouwde achtergevel van de zuidvleugel belijnd met gelijkaardige speklagen en bewaarde cartouche met jaartal 1684 boven een fraaie barokdeuromlijsting gemarkeerd door drie sluitstenen.

Interieur: bewaarde trapzaal in Lodewijk XVI-stijl (laat 18de eeuw) (ten zuiden). Eenvoudige constructie met later bepleisterde plafonds met zichtbare moerbalken. Vaak verwijderde schouwen. Allerlei bijbouwen en aanbouwen ter plaatse van de vroegere tuinen en openwerken van het blok naar de Zonnestraat toe; zelfde inname van binnentuinen en -ruimte achter de huizenrij nummer 31-51 .

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Pontstraat

Pontstraat (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.