erfgoedobject

Gemeentehuis van Zonhoven

bouwkundig element
ID: 23206   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23206

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype. Classicistisch gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), evenals de kerk in 1788 gebouwd (jaartal in fronton, en gevelsteen in de top van de linkerzijgevel: "W. GEERS/ 1788").

Baksteenbouw voorzien van kalkstenen plint en afgewerkt met hoekstenen, op de eerste bouwlaag van kalksteen, op de tweede van mergelsteen. Middenrisaliet afgelijnd door gelijkaardige hoekstenen en bekroond met een waterlijst, die het driehoekig fronton draagt; laatstgenoemde voorzien van een reliëfdecor: een vergulde zon boven het jaartal. Rechthoekige, vlak omlijste kalkstenen vensters met smalle druiplijst. Gelijkaardige deur met boven de latei een uurwerk in mergelstenen veld, bekroond met een druiplijst. Vrij hoge pui met dubbele kalkstenen steektrap. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken.

Tegen de linker zijgevel, kalkstenen paalsteen die vroeger de grens met Hasselt aangaf.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gemeentehuis van Zonhoven [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23206 (Geraadpleegd op 08-07-2020)