erfgoedobject

Semi-gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 23218   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23218

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig, geplaveid erf, en gelegen aan een kruispunt van twee wegen.

De oorspronkelijke lemen hoeve werd in 1870 opgetrokken (gevelsteen in schoorsteen van het woonhuis), de achtergevels, zijgevels en stal werden naar verluidt in 1902, de voorgevels in 1915 door baksteenbouw vervangen.

Ten noordwesten van het erf, woonhuis van één bouwlaag en vier traveeën op gecementeerde plint, en dakrand rustend op geprofileerde modillons; voorgevel voorzien van een overhoekse muizentandfries en gecementeerde banden. Beluikte steekboogvensters en dito deur. Zijgevels met muurvlechtingen en schouderstukken.

Ten noordoosten, dwarsschuur en stal van twee traveeën, voorzien van een rechthoekige schuurpoort onder houten latei. De zuidoost-vleugel omvat een kleine dwarsschuur, stallingen en een bakhuis, het geheel telt zeven traveeën en is voorzien van getoogde muuropeningen. Ten zuidwesten, een losstaande bergruimte van drie traveeën onder lessenaarsdak, met luifel aan voorgevelzijde


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Semi-gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23218 (Geraadpleegd op 09-07-2020)