Villa Sprookje met tuin ()

Merkwaardig voorbeeld van de zogenaamde pastiche-stijl, in 1946 door de bewoner, Armand Corthouts ontworpen en gebouwd. Gecementeerd bakstenen gebouw op vierkante plattegrond, opgevat als een pagode met drie geledingen. Het geheel wordt gemarkeerd door de grillige volumes en de kleurige cementdecoratie.

De vormgeving van het huis en de uitrusting van de tuin is een uiting van de fantasierijke volkscultuur en ze illustreert tevens het archety­pisch gehalte van chinoiserieën, paviljoenen, beel­den, grotten en pseudo-takkenconstructies.

Deze tekst is een samenvoeging van volgende twee teksten:

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
  • Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman; Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Sprookje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/362605 (geraadpleegd op ).


Tuin van Klapstraat nummer 4 en nummer 8 ()

Tuinstoffering met paviljoens, beelden en grotten behorend tot de volkskunst, bij twee huizen van 1944 en 1946.

Deze twee bizarre alleenstaande huizen, respectie­velijk 'Sprookje' en 'Cortenshof' genaamd, werden volgens de gemeentelijke brochure in 1944 en 1946 gebouwd door de broers Armand en Emile Cor­tens. De vormgeving van de huizen en de uitrusting van de tuinen zijn een uiting van de fantasierijke volkscultuur en ze illustreren tevens het archety­pisch gehalte van chinoiserieën, paviljoenen, beel­den, grotten en pseudo-takkenconstructies.


Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BOSSCHE H., 2006: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 2: As, Beringen, Diepenbeek, Genk, Ham, Hasselt, Heusden-Zolder, Leopoldsburg, Lummen, Opglabbeek, Tessenderlo, Zonhoven, Zutendaal, Brussel: Vlaamse Overheid. Onroerend Erfgoed.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; van den Bossche, Herman
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Sprookje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/362604 (geraadpleegd op ).


Villa Sprookje ()

Merkwaardig voorbeeld van de zogenaamde pastiche-stijl, in 1956 door de bewoner, Armand Corthouts ontworpen en gebouwd. Gecementeerd bakstenen gebouw op vierkante plattegrond, opgevat als een pagode met drie geledingen. Het geheel wordt gemarkeerd door de grillige volumes en de kleurige cementdecoratie.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Sprookje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/23221 (geraadpleegd op ).