Watermolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Zonhoven
Deelgemeente Zonhoven
Straat Korenmolenweg
Locatie Korenmolenweg 36, Zonhoven (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zonhoven (actualisaties: 20-09-2007 - 21-09-2007).
  • Adrescontrole Zonhoven (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Zonhoven (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gerestaureerde watermolen (19de eeuw) op de Roosterbeek, wat achteruit gelegen ten opzichte van de straat; molen- en woonhuis ten noorden, en dwarsschuur en stal ten westen van het rechthoekig, geplaveid erf, dat met een geplaveide weg met de straat is verbonden.

Molen- en woonhuis van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte, lemen vullingen op gepikte plint met lage bakstenen stoel; de laatste travee is versteend. Vier gepikte stijlen. Pannen beschieting der linker zijgevel. Betonnen sluiswerk, waarvan kom reeds verdwenen. Waterrad verdwenen en asgat dichtgemetseld. Binnenin nog een koppel maalstenen (in ronde houten steenkist), op houten maalzoldertje; drijfwerk verdwenen.

Dwarsschuur met stal van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen. Schuurpoort en staldeur. Pannen beschieting der linker zijgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Zonhoven

Zonhoven (Zonhoven)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.