erfgoedobject

In het oud kantoor, tolhuis

bouwkundig element
ID
23240
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23240

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd In het oud kantoor (zie opschrift). Voormalig tolhuis en afspanning op de weg Maastricht - Aken. Oorspronkelijk dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 18de eeuw. Circa 1900 werden rechts twee traveeën bijgebouwd. In 1925 werd het geheel met één bouwlaag verhoogd (oorspronkelijke zijgevels met vlechtingen). Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. De oude kern vertoont kalkstenen bolkozijnen met recht profiel en een rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting; rond bovenlicht in trapezodale kalkstenen omlijsting met bloemmotief. Vensters en deur van de latere gedeelten in dezelfde stijl.

L-vormige dienstgebouwen, links aansluitend op het woonhuis (19de eeuw). Stallingen en dwarsschuur in baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Mergelstenen banden in de achtergevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: In het oud kantoor, tolhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/23240 (Geraadpleegd op )