Villa Eksternest naar ontwerp van H. Hoste

Beschrijving

Nr. 27. Z.g. "Villa Eksternest" cf. reliëf met ekster. Villa met omringende tuin n.o.v. H. Hoste (Brugge). Bouw van 1944 tot 1947, in 1962-1963 hervatting bouwwerken en ingrijpende wijzigingen aan oorspronkelijke plattegrond (cf. bouwplan), n.o.v. Ch. Van der Plaetse (Kortrijk); gedeeltelijke integratie van de constructie van H. Hoste. Laag, vrijstaand, onderkelderd, bakstenen complex onder plat dak, geïntegreerd in het landschap cf. lange witte muur die glooiing van de helling volgt en waterpartij.

Eenvoudige, strakke geometrische constructie met opengewerkte O.-vleugel. Rechth., veelal overluifelde muuropeningen (988).

• DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 42.

Auteurs : De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol