Villa Eksternest

Beschrijving

Zogenaamd Villa Eksternest, zie reliëf met ekster. Villa met omringende tuin naar ontwerp van Huib Hoste (Brugge). Bouw van 1944 tot 1947, in 1962-1963 hervatting bouwwerken en ingrijpende wijzigingen aan oorspronkelijke plattegrond (zie bouwplan), naar ontwerp van Ch. Van der Plaetse (Kortrijk); gedeeltelijke integratie van de constructie van Huib Hoste. Laag, vrijstaand, onderkelderd, bakstenen complex onder plat dak, geïntegreerd in het landschap, zie lange witte muur die glooiing van de helling volgt en waterpartij.

Eenvoudige, strakke geometrische constructie met opengewerkte oostvleugel. Rechthoekige, veelal overluifelde muuropeningen.

• Stadsarchief  Roeselare, Bouwaanvragen 23/1962.
  • DELBECKE J., e.a., Monumentenzorg in Roeselare, Roeselare, 1994, p. 42.